Hírlevél 2020/12

adatkezelő

A GDPR alapelve, hogy egyértelműen közölni kell, hogy ki milyen adatokat és milyen célból dolgoz fel. Annak érdekében, hogy a weboldal látogatói számára nagyobb átláthatóságot biztosítson, a hozzájáruláskezelő mostantól lehetőséget kínál arra, hogy az adatkezelőt és az adatvédelmi tisztviselőt közvetlenül a hozzájárulási rétegben nevezze meg. A megjelenítés engedélyezéséhez egyszerűen lépjen a Menü > CMP-k > Szerkesztés menüpontra, és jelölje be a Megjelenítés tulajdonosa jelölőnégyzetet.

Fontos ítéletek Németországban és Franciaországban

Az elmúlt hetekben fontos ítéletek és döntések születtek Németországban és Franciaországban. Németországban a rostocki tartományi bíróságnak kellett döntenie egy olyan ügyben, amely azt érintette, hogy a hozzájárulási rétegnek milyen információkat kell megjelenítenie, és hogyan kell működnie. Az ítélet következtetése különösen az, hogy léteznie kell egyenértékű kiválasztásnak. Ez azt jelenti, hogy kell lennie egy elfogadás és egy elutasítás gombnak, és ezeket „egyenlően” kell bemutatni. A szóban forgó esetben az elfogadás gomb zöld színű volt, a második gomb pedig a részletes beállításokhoz vezetett, és szürke volt, ezért kevésbé fontos.
Javaslat: Ellenőrizze a terveket, és győződjön meg arról, hogy van rajtuk Elfogadás és Elutasítás gomb, és egyforma kialakításúak.
Emellett a francia adatvédelmi hatóság bírságot szabott ki. A Google (100 millió eurós bírság), az Amazon (35 millió eurós bírság) és a Carrefour (körülbelül 3 millió eurós bírság) sújtotta. A hatóságok ezért egyre aktívabbak, és célszerű ellenőrizni a hozzájárulási réteg beállításait.

webináriumok

Decemberben számos webináriumra került sor, különösen a Kezdő lépések és az IAB TCF v2 témakörében. A webináriumok dokumentumai és videói már online is megtekinthetők weboldalunkon: https://www.consentmanager.de/wissen/videos/

További új funkciók és változások

  • Jelentse a fejlesztéseket
  • Az automatikus blokkolás fejlesztései
  • A WCAG szabványok jobb támogatása
  • … és még sok más.