Whistleblower szoftver

EU Whistleblower irányelv a vállalatok számára

Az EU visszaélésekről szóló irányelve egy olyan uniós jogi keret, amely az EU-n belüli és/vagy azon kívüli vállalatokra vonatkozik. Célja, hogy támogassa az alkalmazottakat a vállalaton belüli etikátlan tevékenységek bejelentésében. Fontos: Mivel minden EU-tagállam felelős a további nemzeti szintű végrehajtásért, gondoskodnia kell arról, hogy megfeleljen az Önre vonatkozó jogszabályok követelményeinek. Mit takar pontosan az EU visszaélést bejelentő irányelve? Ki lehet bejelentő? És hogyan biztosíthatja, hogy megfeleljen consentmanager bejelentő szoftverének?

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni a bejelentőkre vonatkozó irányelv jelenlegi állapotáról, követelményeiről és a visszaélést bejelentő szoftverünk jövőbeni funkcióiról.

Consent-layer für rechtssichere Websites

Mi az EU visszaélést bejelentő irányelve?

Az EU Whistleblower-irányelve (vagy EU Whistleblower-irányelve), más néven (EU) 2019/1937-es irányelv, egy olyan jogszabály, amelynek célja a visszaélést bejelentő személyek védelmének javítása azáltal, hogy biztonságos és egységes környezetet teremt az egyének számára. A visszaélést bejelentő személyek olyan emberek, akik munkahelyi visszaélést jelentenek, és a politika célja, hogy lehetővé tegye számukra, hogy ezt a megtorlástól való félelem nélkül tegyék.

Az irányelvet 2019-ben vezette be az Európai Unió. A 27 EU-tagállam mindegyikének 2021. december 17-ig kellett átültetnie az irányelv követelményeit nemzeti jog- és intézményrendszerébe.

consentmanager bejelentő szoftver

Bejelentő szoftverünk minden szükséges eszközt és könnyen használható rendszert biztosít az Ön cégének, hogy könnyedén megfelelhessen az EU Whistleblowing Direktívájának és a Whistleblower Protection Act (HinschG) előírásainak.

  • Milyen funkciókat kínál a consentmanager bejelentő szoftver?

    Biztonságos és könnyen elérhető jelentési csatornák: Bejelentő szoftverünk biztonságos és könnyen elérhető jelentési csatornákat kínál. A visszaéléseket bármikor és bárhonnan jelenthetik a visszaélések.

  • Egyszerű felhasználói felület: A visszaélést bejelentő szoftverünk intuitív és felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely végigvezeti a bejelentőt a bejelentési folyamaton. Ez magában foglalja a jelentés benyújtására vonatkozó egyértelmű utasításokat és az összes szükséges dokumentumot.
  • A visszaélést bejelentők névtelensége: A consentmanager szoftvere lehetővé teszi a bejelentők számára, hogy névtelenül jelentsenek be. Személyazonosságát a bejelentési folyamat során a Whistleblower szabályzat szigorú adatvédelmi követelményeinek megfelelően védjük.
  • Biztonságos adattárolás: Az üzenetek eléréséhez speciális engedélyek rendelhetők. Szoftverünk biztosítja, hogy minden bejelentési és bejelentői adatot biztonságosan és az Általános Adatvédelmi Rendeletnek (GDPR) és az adatmegőrzési követelményeknek megfelelően tároljunk, így ezekhez az adatokhoz csak az arra feljogosított személyzet férhet hozzá.

     

Így működik a consentmanager bejelentő szoftvere

A visszaélést bejelentők egyszerűen benyújthatnak jelentést az online űrlap segítségével, amelyet a szkriptkód másolásával és beillesztésével beágyazhat webhelyébe. Alternatív megoldásként QR-kódokat is biztosíthat alkalmazottainak, amelyeket az alkalmazottak beolvashatnak, és offline is kitölthetik az űrlapot. Ez a rugalmasság biztosítja a jelentések névtelen benyújtását. Az elküldést követően az üzenetek közvetlenül elérhetők a consentmanager irányítópultján keresztül, ahol gondosan kezelhetők és kategorizálhatók feldolgozási állapotuk szerint, például: most érkezett, folyamatban lévő vagy már megoldott.

Form of consentm

Az EU visszaélésekről szóló irányelvének jelenlegi állása

Az EU-tagállamokban székhellyel rendelkező, legalább 50 főt foglalkoztató cégeknek olyan rendszert kell kialakítaniuk, amely biztosítja a visszaélést bejelentő személyek biztonságát, valamint biztonságos és jogszabályi előírásoknak megfelelő bejelentési lehetőséget. Megjegyzendő, hogy a különböző országokban további változások várhatók, mivel az Európai Unión belül minden tagállam további követelményeket vezethet be. A 2023. július 2-án hatályba lépett Whistleblower Protection Act (HinschG) a németországi cégekre vonatkozik.

Győződjön meg arról, hogy vállalkozása továbbra is megfelel az előírásoknak. Ellenőrizze a megfelelőséget most ingyenesen a consentmanager .

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem biztos benne, hogy szüksége van-e bejelentő szoftverre?

Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket.

A visszaélést bejelentő személyek bejelentéséről szóló EU-irányelv és sok más ország hasonló törvényei, például a németországi Whistleblower Protection Act (HinschG) magas szintű védelmet biztosítanak a visszaélést bejelentőknek. Védve van a megtorlástól, például elbocsátástól, lefokozástól vagy zaklatástól a jogsértés bejelentése miatt. Személyazonosságukat is védjük, így névtelenül és bizalmasan jelenthetik be a visszaéléseket. A védelem mértéke azonban az alkalmazandó törvényektől és rendelkezésektől függően változhat, és a gyakorlatban nehéz lehet teljes védelmet biztosítani. A visszaélést bejelentőknek azt tanácsoljuk, hogy kövessék a megfelelő bejelentési eljárásokat, és működjenek együtt az illetékes hatóságokkal védelmük maximalizálása érdekében. Ezenkívül a védelem nem terjedhet ki azokra a visszaélést bejelentő személyekre, akik a bejelentett kötelességszegést követték el, vagy abban részt vettek, mivel ezek ellen büntetőeljárás indulhat.

Az EU Whistleblower Irányelv értelmében az Európai Unióban működő szervezetek általában kötelesek bejelentő rendszert létrehozni, ha megfelelnek bizonyos kritériumoknak. Különösen a legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok kötelesek belső jelentési mechanizmusokat felállítani. A vállalatoknak világos utasításokat kell adniuk arra vonatkozóan is, hogy az alkalmazottak hogyan jelenthetik be a vállalaton belüli visszaéléseket, és hogyan védik őket bejelentőként. A pontos kritériumok és követelmények azonban országonként eltérőek lehetnek, ezért célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni a pontos részletekért.

Az EU visszaélésekről szóló irányelvének való megfelelés érdekében biztonságos és könnyen elérhető jelentési csatornát kell létrehoznia. Ezek a csatornák szolgálják az alkalmazottak és az érdekelt felek elsődleges eszközét a visszaélések bejelentésére. A vállalatoknak biztonságos környezetet kell teremteniük, amely arra ösztönzi az egyéneket, hogy felvegyék aggályaikat, és gondoskodjanak arról, hogy a bejelentéseket a megtorlástól való félelem nélkül lehessen megtenni. Ezek a jelentéstételi mechanizmusok kulcsszerepet játszanak a szervezeteken belüli átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdításában, lehetővé téve azoknak a problémáknak a kellő időben történő azonosítását és megoldását, amelyeket egyébként nem kezelnének.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem tudunk jogi tanácsot adni. A GYIK egyes pontjai idővel változhatnak, vagy a bíróságok eltérően értelmezhetik azokat. Ezért mindig konzultáljon ügyvédével!